Tutta

Suzann Pettersen, vidt kjent som Tutta, er en 36-åring fra Oslo og en av verdens fremste kvinnelige golfere. Pettersen kommer fra en velkjent vestkantfamilie i Oslo, med aner tilbake til kjøpmannen Gunerius Pettersen. Begge foreldrene hennes var også idrettsutøvere.

Allerede som 15-åring vant Tutta NM for amatører for første gang. Hun fulgte dette opp med å vinne tittelen på nytt de fire neste årene. I 1999 var hun også med i British Girls Championship, og vant overraskende turneringen. I 2000 var hun beste individuelle spiller i lag-VM for amatører, og hun deltok som tenåring også i Junior Ryder Cup på det europeiske laget.

Suzann Pettersen ble proff som 19-åring i 2000, og begynte å spille på LET eller Ladies European Tour. Hun greide å kvalifisere seg for alle turneringene hun ville stille opp i allerede det første året. Hun vant blant annet Open de France Dames etter et nervepirrende omspill, og ble nummer to i Order of Merit. Med disse store bragdene ble hun kåret til årets nye spiller i LET.

I 2002 greide Tutta å kvalifisere seg for LPGA med en 10. plass i turneringen for kvalifisering. Hun begynte å delta i LPGA i 2003. Hennes beste plassering første året var en tredjeplass. Hun ble også valgt som europeisk kaptein for Solheim Cup, som europeerne vant etter sterk innsats fra Tutta.

I 2004 og 2005 begynte Tutta for første gang å oppleve litt motgang, i all hovedsak på grunn av skader. Det var problemer både med ryggen og albuen som gjorde at hun bare kunne spille i et fåtall turneringer. Likevel var hun nok en gang Europas kaptein i Solheim Cup i 2005.

Etter en nokså svak sesong i 2006 begynte Tutta igjen å skinne i 2007. Hun greide sin første andreplass i en LPGA-turnering, bare slått med to slag i Safeway International. Pettersen kunne også fått sin første LPGA-seier i Kraft Nabisco-turneringen, men kjente litt på nervene mot slutten og endte igjen på andreplass. Så kom endelig den første LPGA-seieren for en norsk kvinne i Michelob Ultra Open, etter omspill mot koreanske Jee. Like etter vant hun også sin første major, nemlig LPGA Championship. Med dette skjøt hun oppover på verdensrankingen, og var helt oppe på fjerdeplass. Samme år vant hun også SAS Masters, en LET-turnering hjemme i Norge. Med ytterligere tre turneringsseire mot slutten av året rykket hun til slutt helt opp på andreplass på verdensrankingen. Hun fikk også en lukrativ utstyrsavtale med Nike Golf.

Siden gjennombruddet for ti år siden har Tutta vært stabilt del av verdenseliten i kvinnegolf, på tross av tidvise problemer med skader. Hun har ved flere anledninger igjen blitt rangert som nummer to på verdensrankingen, men dessverre allerede nådd helt til topps. Til sammen har hun vunnet to majors, 15 LPGA-turneringer, og 7 LET-turneringer. I dag er hun rangert som nummer 19 i verden og nummer 2 i Europa. I sin kariere har hun spilt inn nærmere 15 millioner dollar i premiepenger – det vil si godt over 100 millioner kroner, i tillegg til sponsorstøtten fra Nike.