Moe Norman og det naturlige golfslaget

Moe Norman, eller Murray Norman som han egentlig het, var en kanadisk golfproff som gikk bort i 2004. Han var kjent for sitt gjennombrudd med det naturlige golfslaget, og evnen han hadde til å slå ballen helt rett, gang på gang, ga ham tilnavnet “Pipeline Moe”. Det betyr altså noe sånt som rørledning-Moe, og antyder hvor små avvik det var når han slo ballen.

Norman var født i den lille byen Kitchener i Ontario i 1929. Han begynte å spille golf allerede i barndommen, på den kommunale golfbanen. Der begynte han å ta på seg oppdrag som caddy allerede som liten gutt, og sugde til seg det han kunne av kunnskap om golf. Han lærte seg golf helt på egen hånd, uten å ta en eneste time. I samme område var det flere talentfulle unge gutter, som blant andre Gary Cowan og Gerry Kesselring, og dette hjalp naturlig nok Norman å utvikle et solid konkurranseinstinkt.

Etter å ha vunnet det kanadiske amatørmesterskapet både i 1955 og 1956 ble han endelig proff i PGA i 1957. Han var imidlertid en sjenert og innesluttet type, og oppfattet en del av de andre spillerne som bøllete. Derfor foretrakk han etter hvert å holde seg i Canada, og aller helst i hjemprovinsen Ontario. Han likte seg slett ikke i USA, og dette var selvfølgelig problematisk for hans kariere. Noen ganger fikk han også kjeft fra PGA-toppene for sin spesielle stil og væremåte.

Norman hadde en uortodoks måte å spille på, og kledde seg også ganske annerledes enn de fleste andre i golfsirkuset. Hans måte å slå på var preget av avstivning av armene, som han holdt langt unna kroppen. I tillegg sto han uvanlig bredt, og bøyde nesten ikke knærne i det hele tatt. Arbeidsveien hans var kort, men han “slo gjennom” ballen uten å bruke håndleddene. Han var uvanlig på mange måter, blant annet i det at han spilte veldig raskt. Ofte puttet han uten en gang å studere greenen noe særlig. På tross av all denne originale stilen endte han opp som en av Canadas store spillere gjennom tidene, noe som ble anerkjent da han entret Hall of Fame i 1995.

I dag er Norman kjent som en av de store innovatørene bak det som kalles naturlig golf, som blant annet handler om et svært forenklet golfslag. Tiger Woods har nevnt Norman som én av bare to golfere i historien som har hatt en helt unik måte å slå på. På grunn av dette var Norman et slags forbilde for Woods.

Det verserer mange historier om den pussige og fargerike karakteren Norman var både på og utenfor golfbanen. En historie forteller at caddyen sa til Norman at han kunne komme seg på greenen med en driver og et 9-jern. Da slo Norman utslaget med 9-jernet, for så å legge ballen på greenen med driveren! Svært få golfere har teknikken, for ikke å snakke om selvtilliten, til å gjøre noe sånt. Det var ikke uten grunn at legenden Sam Snead beskrev Norman som den golferen i historien med det reneste slaget.