Hva er naturlig golf?

Har du noen gang sett en spiller på golfbanen som ser ut som en relativ nybegynner, med et forholdsvis enkelt slag, men som likevel får god lengde på utslagene og presisjon på chippen? Da kan det hende at du har støtt på en av de mange som etter hvert har tatt til seg ideene som går under betegnelsen naturlig golf. Naturlig golf er en ny måte å tenke og trene golf på, som har fått mye oppmerksomhet siden sitt gjennombrudd i USA rundt år 2000. Noen sier at dette er fremtidens golf, i hvert fall for det store flertallet som aldri kommer til å slå en golfball med proffenes presisjon.

Grunnen til at så mange anerkjente instruktører og publikasjoner innen golfverdenen har fått øynene opp for denne måten å tenke og spille på, er ganske enkelt at det funker for de aller fleste. Millioner av spillere har fått forbedret sitt slag gjennom den forenklingen som naturlig golf innebærer. Naturlig golf er nemlig ikke noe komplisert hokuspokus, det er heller det motsatte. Her handler det om å gjøre ting så enkelt som mulig. Dette er en reaksjon mot at det ideelle golfslaget, slik det utføres av proffene, faktisk er ganske så komplisert og krever enorm timing, koordinasjon og kroppsbeherskelse.

I naturlig golf så handler alt om å slå ballen på enklest mulig måte. Under opplæringen blir slaget delt opp i fire grunnleggende komponenter, fra et naturlig, nøytralt grep, til den brede posisjonen og det naturlige slaget basert på alt skal skje i ett plan. Formålet er ganske enkelt at spilleren skal treffe ballen godt så ofte som mulig, og det skjer gjennom å redusere antall bevegelser og antall plan kroppen forflytter seg i. I følge de som liker naturlig golf, er det nettopp den heller unaturlige blandingen av ulike bevegelser på tvers av ulike plan som gjør det konvensjonelle slaget så vanskelig og golf som sport så frustrerende som den tidvis kan være. Poenget er ikke at det konvensjonelle slaget er feil, men at de fleste spillerne er bedre tjent med en enklere teknikk.

Personene bak denne retningen innen golfen, som man nesten kan kalle en bevegelse i disse dager, er først og fremst den kjente golferen Moe Norman og fysikeren Jack Kuykendall. Kuykendall anvendte sin kjennskap om fysikkens lover for å finne en enklere måte å slå ballen på. Etter hvert fikk han høre at en berømt proff, Moe Norman, hadde et lignende utslag som det han terpet på. De traff hverandre noen år senere, og innledet straks et fruktbart partnerskap.

Noe som er viktig å tenke på i forhold til naturlig golf er det enkle faktum at bare rundt 0,2 prosent av golfere noen sinne har gått en runde med par. Alt av utstyr og teknikker til tross er det bare et ekstremt lite mindretall som har ferdigheter, begavelse, og tid nok til å få til det konvensjonelle golfslaget på et høyt nivå. Nettopp derfor er det et stort marked for naturlig golf, fordi 99 prosent av de som spiller rett og slett aldri vil bli toppgolfere.