Jack Nicklaus – Gullbjørnen

De fleste kjenner nok til navnet Jack Nicklaus, en av de beste golferne som noen gang har svingt kølla. Mange regner han som den aller største gjennom tidene, etter at han hele 46 ganger greide topp tre i majors, hvorav utrolige 18 var seire. I tillegg kommer at han hadde en uvanlig lang og stabil kariere, og brukte 25 år å prestere disse bragdene.

Noe av nøkkelen til Nicklaus sin suksess var at han, som sitt forbilde Bobby Jones, satset hardt nettopp på å gjøre det bra i de store turneringene. Det gjaldt selvfølgelig først og fremst de fire major-turneringene, det vil si Master, US Open, Open Championship og PGA Championship. På tross av at han ellers bare tidvis fulgte den regulære PGA-timeplanen greide han utrolig nok 73 seire i ulike PGA-turneringer. Med det er han den som har vunnet flest majors gjennom tidene, og nummer tre på listen over dem med flest PGA-seire.

Nicklaus, kjent som Gullbjørnen i golfkretser, slo i gjennom allerede som tenåring. Han vant US Amateur, den tidligere major-turneringen, allerede som 19-åring, og året etter knivet han med selveste Arnold Palmer om seieren i US Open. Neste år vant han US Amateur igjen, og var definitivt anerkjent som det største talentet i sin generasjon. Han ble proff, og satset for fullt på golfen. I 1962 kom det endelige gjennombruddet som gjorde han kjent for almenheten, da han tok revansje på Palmer etter omspill og seiret i US Open.

Golfen på 1960-tallet skulle i stor grad komme til å bli preget av den fantastiske rivaliseringen mellom Jack Nicklaus og Arnold Palmer. Innen 1966, da Nicklaus var 26, hadde han vunnet alle majors, og dessuten blitt den første til å vinne Masters to år på rad.

På slutten av 1960-tallet gikk det litt tråere for Nicklaus, men han kom tilbake på 1970-tallet med hele ni seire i store turneringer. Utrolig nok greide han bragden med å vinne alle fire majors minst tre ganger, og fortsatte å vinne de største turneringene helt til han tok sin siste major som 46-åring i 1986. Som 50-åring var han kvalifisert til å spille på seniorturen, og der dominerte han nesten fullstendig på 1990-tallet. Han spilte også mot de yngre gutta i de store turneringene helt frem til han var 65!

Nicklaus er også kjent for mange andre aktiviteter. Han er kanskje særlig berømt for sitt utrettelige arbeide med design av golfbaner, og har stått bak noen av de mest kjente og vellykkede nyere banene. Selskapet han opprettet for å drive med denne virksomheten er i dag et av verden største av sitt slag.

I tillegg til sitt omfattende veldedige arbeid er Nicklaus også kjent som forfatter, særlig da selvfølgelig som forfatter av lærebøker innen golfen. “Golf My Way” er helt utvilsomt en av de beste slike bøkene, og har nådd millioner av spillere som har nytt godt av hans tiår med erfaring på aller høyeste nivå. Videoutgaven av denne boka er faktisk den mest solgte, omtalte og anerkjente golfvideoen gjennom alle tider.