Bør du prøve naturlig golf?

Naturlig golf synes umiddelbart å være et merkelig påfunn eller konsept. Hvordan kan det være bedre å slå på en “naturlig” måte enn på den konvensjonelle måten som er utviklet gjennom hundrevis av år? Det er vitterlig ikke slik at en naturlig diagonalgang er raskere enn å skøyte på ski, eller at en “naturlig” parallell skiføring er bedre egnet i dagens skihopp enn det V-stilen er.

Likevel, naturlig golf har økt i popularitet siden konseptet først ble gjort allment kjent av den kanadiske golforiginalen Moe Norman. Utrolig nok hevdet Norman at konseptet først kom til ham da en snekker viste ham hvordan han skulle holde en hammer.

Den naturlige golfens forsvarere hevder at dette er den enkleste måten å slå en golfball på. Likevel blir det fort ganske komplisert når man skal forklare hva det egentlig er. Det er nok først og fremst fordi det er så uvant i forhold til hva de aller fleste er vant til på golfbanen.

Først og fremst tar du tak i kølla på en uvanlig måte, nesten som en hammer eller en baseballkølle. Den brede benplasseringen er også veldig uvanlig og kjennes nok ikke alltid så naturlig ut første gangen. Likevel, den kanskje største forskjellen er mangelen på rotasjon i det naturlige golfslaget. I stedet for å vri på ben, overkropp og fremfor alt hofter, som i ordinære slag, forflytter du deg sidelengs og står vendt mot ballen når du slår.

Noen synes dette er så uvanlig at det bare er passende for mennesker med en form for bevegelseshemmede, men det er selvfølgelig Normans disipler ganske så uenige i. Likevel mener selv mange av de som selv spiller “naturlig” at det er noe litt pinlig og rart ved denne måten å slå på, særlig når man tar utslag fra tee. Noen bruker til og med begrepet “ydmykende”. Men hva gjør man ikke for å få ned handikappet? Da får man heller kanskje tåle noen rare blikk fra fremmede der ute på banen. Samtidig sies det også at mangelen på vridning har svært store helsemessige fordeler på sikt, og kan forlenge din løpebane som golfspiller med flere år. For de mange som er opptatt først og fremst av golfens helsefremmende og sosiale sider, er dette vel verdt å tenke på.

Andre sier at denne vekten på golfslaget er overdrevet. Golf handler først og fremst om å få ballen ned i hullet, ikke om å slå ballen på en bestemt måte. Det er lett å bli for opptatt av stil og teknikk, og glemme det egentlige målet – å få ballen på riktig plass med så få slag som mulig.

Når det er sagt, så er det mange av de store legendene i spillet som har vært utrolig imponert av Norman og den naturlige golfen. Blant de mange som har bemerket at Norman hadde et unikt, rent slag som få andre i golfhistorien er Sam Snead, Tiger Woods, og Lee Trevino. Det faktum at Norman vant over 50 turneringer i sitt hjemland Canada og slo hole-in-one 18 ganger (!) sier vel også sitt.