Golf

Golfregler Golf

Golfspillet slik vi kjenner det i dag, stammer fra 1400-tallet i Skottland, men de første forholdene i spillet går tilbake til det første århundre f.Kr. I 1457 forbød King James II i Skottland spillet som en uvelkommen distraksjon, og utvilsomt ønsker mange enker og enkemenn at det hadde vært slik.
Old Course i St. Andrews ble ansett som hjemmet til golf, og ble etablert i 1552. Selv om Musselburgh Links er offisielt anerkjent som verdens eldste bane og stammer fra “bare” 1672, er det ingen tvil om at golf er en sport med seriøs historie og en alvorlig skremmende regelsett.

Objekt av spillet

ålet med spillet er enkelt nok: å få ballen fra tee (utgangspunktet for et hull) til greenen og til slutt inn i hullet i så få skudd som mulig. “Hullet” refererer både til det fysiske hullet som er markert med et flagg som ballen må senkes i, og også hele området fra tee til green. Dette kan betraktes som en baneenhet, med en standard bane som består av 18 separate hull spilt etter tur.

Spillere og utstyr

Golf spilles vanligvis individuelt, med en profesjonell turnering som vanligvis består av rundt 80-160 spillere som spiller i grupper på tre eller fire, og konkurrerer mot hverandre. Det er også lagturneringer, den mest bemerkelsesverdige er Ryder Cup spilt mellom Europa og USA. I dette formatet konkurrerer 12 spillere fra hver side i en blanding av singelkamper, spilte en mot en og dobler, to mot to.

Utstyret som brukes i golf er sterkt regulert, med nøyaktige spesifikasjoner for nesten alt, fra det eksakte merket og modellen til klubber som er tillatt, til størrelsen og formen på sporene i ansiktet (overflaten som ballen blir truffet med), til ballens presise vekt og aerodynamiske evner. På grunn av det raske tempoet som teknologien forbedrer har dette vært et vanskelig område for styrende organ, FoU, å regulere.

Spillere har bare lov til å bære og bruke 14 klubber i løpet av en runde, og i tillegg til klubbene og ballen bruker spillerne vanligvis en hanske på venstre hånd (for høyrehendte spillere) og bruker også tees, små knagger for å heve ball for første skudd på et gitt hull.

Forvirrende kalles også den delen av banen det første skuddet er laget av, tee og golf er uvanlig blant ballspill når man ikke har en standard tonehøyde eller lekeområde. Selv om alle baner vil ha de samme funksjonene, for eksempel tees, greener, farleder og farer, varierer den nøyaktige utformingen og størrelsen, noe som gjør hvert kurs unikt, noe som er en stor del av spillets lokke.

Scorer

Den vanligste poengmetoden i golf kalles slagspill, hvor totalt antall skudd en spiller tar for å få ballen inn i hvert hull legges sammen. På amatørnivå er dette vanligvis over en runde (sett med 18 hull) mens profesjonelle normalt spiller fire runder, og starter på en torsdag og avslutter en turnering på søndag.

Poengsummen uttrykkes i form av under eller over par. Par er antall skudd en god golfspiller (noen som spiller av “scratch”, eller et handicap på null) forventer å fullføre et gitt hull, med ett som alltid er tillatt for tee-skudd og to putter (skudd spilt på glatt, forberedt område rundt hullet kalt det grønne). Å være under par er en god ting da du har fullført hullet på færre skudd enn forventet.

Bortsett fra slagspill er den andre hovedscoringsmetoden kampspill. I dette systemet vinner den som fullfører hvert hull i minst antall skudd hullet, eller hvis det er i vater, blir hullet “halvert”. Den totale seieren er den som vinner flest hull, med resultater som vanligvis uttrykkes som “3 & 2”, for eksempel, noe som betyr at en spiller var tre hull foran med bare to igjen å spille.