Tiger Woods – fra idol til skandale

Tiger Woods har i en alder av 41 år allerede vært med på noen av de største oppturer og nedturer golfverdenen har sett. Fra å være den makeløse verdenseneren har han gått til å bli en skadeskutt kvinnejeger. Men hvordan kom han dit?

Tiger ble født i California i 1975. Hans unike utseende skyldes en spesiell og mangfoldig familiebakgrunn, med både europeisk, afrikansk, asiatisk og indianerherkomst. Han var en stjerne allerede som barn, og var tidenes mest suksessrike amatørspiller før han allerede 20 år gammel ble proff. I løpet av sine første fire år som proff vant han for øvrig over 20 turneringer!

Før den tid hadde han imidlertid dominert juniorgolfen i mange år. Han vant juniormesterskapet allerede som 15-åring, og ble med det den yngste vinneren gjennom tidene. Senere ble han som 18-åring også den yngste til å vinne det amerikanske amatørmesterskapet. Woods vant både juniormesterskapet og amatørmesterskapet tre år på rad før han endelig ble proff. Allerede 21 år gammel lyktes han i å bli rangert som nummer én i verden.

Blant hans store bragder er at han i sin tid, fra 2009 til 2014, lå stabilt som verdensener i en periode på mer enn fem år. I en idrett som golf, preget av mye variasjoner, flaks, og opp og ned, er dette helt unikt og spesielt. Woods ble kjent for en ny og annerledes måte å spille på, som var mer atletisk enn det som gjerne hadde vært vanlig innenfor golfen. Tradisjonelt hadde mange golfere et ganske bedagelig forhold til for eksempel styrketrening, men ikke Woods. Noen hevder imidlertid at hans til tider ekstreme treningsopplegg har bidratt til de senere skadeplagene.

Tiger forandret også golfen på andre måter. Han fremhevet at golf var en sport også for ungdom og de med minoritetsbakgrunn, ikke bare noe for eldre, velstående hvite menn. Dette gjorde ham også til en yndet reklamefigur og i en periode til verdens best betalte idrettsutøver. Woods tilskrives mye av æren for at golf styrket sin popularitet betraktelig i de første årene av 2000-tallet, ikke bare i USA men også i Asia og andre deler av verden. Han ble et slikt idol at han i 2000 havnet på forsiden av Time, den ultimate anerkjennelsen av at en kjendis har fått stor kulturell innflytelse også utenfor sitt eget felt.

Tiger Woods var også den første til noensinne å vinne alle de fire majors på rad, selv om han ikke vant dem alle i samme år og dermed ikke oppnådde Grand Slam (Bobby Jones greide Grand Slam i 1930, men opplegget med major var annerledes den gangen). Å vinne fire på rad uten at det er i samme år ble kalt for “Tiger slam”. Woods hadde lenge også rekordene for de beste rundene i både US Open, British Open, og US Masters.

Nedturen startet i 2009, da forviklinger i familielivet begynte å forfølge ham. Han viste seg å ha hatt en rekke utenomekteskapelige forhold, og ble skilt fra sin kone. Samtidig fikk han også skadeproblemer. I 2017 ble en tydelig preget Woods pågrepet for å ha kjørt i påvirket tilstand.