Knudsons bok om naturlig golf

George Knudson er forfatteren av boken “The Natural Golf Swing”. Mange golfentusiaster mener at dette er en av de beste golfbøkene som noen gang er skrevet, helt på høyde med Ben Hogans legendariske “Five Lessons”. Enkelte sier at dette er boken som forandret livet deres, eller i hvert fall den delen som har med golf å gjøre – som kjent en ganske stor del av livet for mange.

Knudson var en caddy i sine unge dager, og hadde mange muligheter til å se Ben Hogan spille. Han studerte måten Hogan slo på, foruten mange av de andre store spillerne. Etter hvert skjønte han mer av hva som var viktig i et golfslag, forbedret seg som spiller og begynte som instruktør. Han skrev ferdig denne boken like før han døde av kreft.

Etter Knudsons oppfatning er det viktige i golfslaget sammenhengen mellom kølla og hullet. Ballen er i så måte bare i veien. Du skal kun bruke ballen for å nå frem til målet. Nøkkelen er derfor noe ganske kontra-intuitivt: du skal aldri tenke på ballen, bare på målet.

Knudson deler opp slaget i tre faser. Først posisjonering, så “lading” (når du trekker kølla bakover), og så selve slaget. I hver av disse fasene er balanse nøkkelen. Armene skal bare henge ned og holde i kølla. Så lenge posisjoneringen din er perfekt, trenger du ingenting annet enn tyngdekraften for å slå det samme, perfekte slaget hver gang. Hverken armer eller hender skal “gjøre” noe som helst, de skal bare drives fremover av fysikkens lover etter hvert som kroppen faller mot ballen. Du skal altså ikke tenke bevisst hverken på armene dine eller ballen.

For å få til den riktige stillingen i utgangspunktet, må du først la armene henge og så la 75 prosent av tyngden din overføres til høyre side. Så skifter du simpelthen over, det vil si du gjennomfører en tyngdeoverføring, mens du holder kroppen i balanse, og følger opp og gjennom ballen. Alltid, alltid i balanse. Dermed tvinges kølla til å gjøre det den skal gjøre, nemlig følge den riktige banen og treffe ballen på riktig punkt. Så lenge posisjoneringen din er riktig, vil hvert slag i teorien være nøyaktig likt og veldig, veldig enkelt. For lengre slag trenger du simpelthen raskere tyngdeoverføring, og gjør ellers ingenting annerledes. Det vanskelige her er for mange å gi opp kontrollen – det er nesten noe zen over å glemme både ballen og armføringen.

“Gi opp kontroll for å ta kontroll”, er Knudsons svar på denne utfordringen. Utnytt fysikkens lover til dine egne formål, heller enn å stri i mot dem. I følge Knudson er det nettopp dette de beste spillerne får til. Her må det nok være lov å tilføye at mange storspillere nok har en del flere finesser i sitt spill enn det Knudson tar høyde for.

Likevel, mange ser på Knudsons opplegg som genialt, både fordi det er så enkelt og fordi det funker for veldig man. Bare velg målet, posisjoner deg riktig, og skift fra 75 % vekt på høyre ben til 100 % på venstre. Balanse og tyngdeoverføring – enkelt og greit.