Legenden Bobby Jones

Bobby Jones er en golflegende de fleste har hørt om, men likevel er det nok ikke så mange som kjenner hans historie som et naturlig golfgeni. Jones var en av de store spillerne i USA og internasjonalt på 1920-tallet, og vant hele 13 majors etter datidens tidsregning. Med det er det bare størrelser som Jack Nicklaus og Tiger Woods som kan sammenligne seg med ham på statistikkene over tidenes største golfere. Jones er også kjent som den eneste som har vunnet golfens Grand Slam, da han i 1930 vann alle den tids fire majors: US Open og British Open, såvel som US Amateur og British Amateur. Han er fortsatt også rekordholder som den yngste som noen gang har spilt i US Amateur, der han deltok allerede som 14-åring.

Alt dette blir desto mer enestående når man tenker på at Jones i grunnen bare drev med golf på hobbybasis, og mer eller mindre la opp helt da han var 28 år gammel. Han var nemlig også en usedvanlig intelligent og utdannet mann, med omfattende studier innen litteratur, ingeniørfag, og juss. Etter på suverent vis å ha vunnet Grand Slam i 1930, la han køllene på hylla for å jobbe som advokat på heltid.

Det var imidlertid ikke slik at Jones helt skilte lag med golfens verden. Han fortsatte å skrive artikler om golf, og var også med i en rekke filmer med golfrelaterte tema. Likevel er han nok mest kjent for å ha vært mannen bak det som kanskje er verdens mest kjente golfbane, Augusta National i Georgia i USA. Den designet han sammen med skotten Alister McKenzie. I forbindelse med dette kom han også opp med ideen om The Masters, som deretter ble arrangert ved Augusta årlig.

Når man sier at Jones var en hobbygolfer, kan det høres ut som overdrivelse. Sannheten er imidlertid at golfen alltid kom på tredjeplass etter jobb og familie. Utrolig nok trente han nesten aldri i voksen alder, fordi han syntes det var kjedelig. Han stilte heller ikke opp i særlig mange små konkurranser, men sparte sitt engasjement til de store turneringene som han tidvis dominerte.

Den idiosynkratiske amerikaneren var også kjent for sitt svært uvanlige forhold til reglene, hvilket kanskje også kan knyttes til han virke som jurist. Han var nemlig berømt for å være en gentleman helt utenom det vanlige, som regelmessig påla seg selv straff under konkurranser selv om ingen andre hadde lagt merke til noen forseelse. Dette skjedde til og med under store turneringer som US Open. Ved ett tilfelle i denne verdensberømte turneringen ville turneringsledelsen se bort fra en liten feil han hadde gjort, men det godtok han ikke. Han sto på sitt til han fikk sin straff! Det er ganske langt unna dagens sportsverden der juksemakeri har blitt dagligdags.

Jones ble rammet av en muskelsykdom da han var bare 46 år gammel. Han endte opp i rullestol de siste årene av sitt liv. I 2004 kom filmen om hans liv. Det må sies å ha vært en vanskelig oppgave å virkelig formidle hvilken unik og spesiell golfer og mann Bobby Jones var.