PGA-Touren

PGAs historie går helt tilbake til 1929. Det punktet spillerne og organisasjonen oftest har vært uenige om i denne perioden har vært fordelingen av penger mellom PGA og spillerne som tross alt er det store trekkplasteret. Dette ble særlig aktualisert da de store pengene kom inn i sporten med direkte overføringer på TV fra 1960-tallet. Det var da PGA-Touren som egen organisasjon ble til, spesifikt i 1968. Dermed fikk man et klarere skille mellom proffene ansatte i lokale golfklubber og de beste spillerne som var med i de store turneringene. Selve navnet PGA TOUR ble først tatt i bruk i 1975. Den delen av PGA som ikke gikk inn i Touren mistet innflytelse, selv om den fortsatt har et ansvar for PGA-Mesterskapet og for Ryder Cup der de beste amerikanske spillerne utfordrer de beste europeerne (frem til 1979 bare de beste britene).

Organisasjonen PGA TOUR har flere forskjellige underbruk. Det viktigste er selvfølgelig den egentlige PGA-Touren, som inkluderer de store amerikanske turneringene og i tillegg tar med enkelte turneringer i Canada og Mexico. For spillere over 50 år finnes en egen seniortour, nå omdøpt til PGA Tour Champions. Denne er svært populær fordi det er mange profilerte eldre toppspillere som er med og holder et høyt nivå. Det er også slik at publikum for golf i ganske stor grad er eldre menn.

I tillegg finnes det i dag flere ulike tourer som har som hovedformål å utvikle nye spillere og få frem de beste blant de nest beste. Den mest kjente av disse kalles nå for Web.com tour. Turneringene spilles i diverse latin-amerikanske land, deriblant Colombia og Brasil. I tillegg finnes også en alternativ latinamerikansk tour, kalt PGA Tour Latino-America, og en kanadisk tour, PGA Tour Canada (tidligere “Canadian Tour”). Sist men ikke minst finnes PGA Tour China, som på sikt er forventet å ta ut potensialet i det kinesiske golfmarkedet. I tillegg finnes PGA Tour Europe, som har en løsere tilknytning til den tradisjonelle PGA-Touren men holder et veldig høyt nivå.

På selve PGA-Touren er det noen turneringer som er viktigere og mer prestisjetunge enn andre. Blant disse står de fire majors i en særklasse. De fire er Masters-turneringen, US Open, British Open (eller bare Open Championship, som det egentlig heter), og PGA Championship.

Ved siden av de fire majors finnes det nå også et VM i golf. Det består av turneringer som arrangeres i fellesskap av det amerikanske og det internasjonale PGA. Utover disse finnes også to helt spesielle turneringer: Tournament of Champions og Players Championship. Tournament of Champions er alltid årets første store golfturnering, og bare spillere med turneringsseiere i det foregående år har lov til å delta. Deltakerlisten er derfor kortere og mer eksklusiv enn i andre turneringer.

Players Championship tiltrekker seg toppspillerne fra hele verden. I en periode var dette mesterskapet regnet på høyde med majors i antall poeng på Touren, men nå gir seier her 80 poeng mot 100 i majors. Noen vil at Players Championship skal anerkjennes som en femte major, men dette er først og fremst et amerikansk krav som har lite støtte i andre deler av verden.